A szójaszósz ételízesítőként használt szósz, melynek alapanyaga az erjesztett szójabab, olajtalan szójapehely és búza. Az ázsiai konyha egyik alapvető ételízesítője, amit főzéshez és sütéshez használnak, mártásokhoz, illetve marináláshoz is alkalmaznak. Lehetnek világosabb vagy sötétebb színűek, a világosak sósabbak és könnyebbek, a sötétebb változatok gazdagabbak, sűrűbb textúrájúak. A japán konyha fontos alapanyaga a szójaszósz.
Miket tartalmaz a szójaszósz?
A szója szósz nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, de antioxidánsokban, izoflavonokban, fehérjében és még kevés rostban is gazdag.
100 g szójaszósz tartalmaz:
Energia: 325 kJ/77 kcal
Zsír: 0g
-amelyből telített zsírsavak: 0g
Szénhidrát: 3,2g
– amelyből cukrok: 0,6g
Fehérje:10g
Só: 16,9g
Vélemények
Még nincs vélemény.