Az aszalás – mint természetes tartósítási eljárás – során a friss gyümölcsök víztartalmának jelentős csökkenését érjük el. Megfelelő tárolás mellett, adalékanyagok nélkül is hosszú ideig megőrzik ízüket, állagukat és tápértéküket.
Előnyei és felhasználása:
- Megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét.
- Koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően fogyasztásuk az édességek iránti vágyunkat is kielégítheti, valamint kiváló helyettesítői lehetnek egyes desszertek cukoralkotójának.
- Igen magas a rosttartalmuk.
- Telítettségérzetet biztosítanak.
- Vízben megduzzasztva vagy megfőzve bővül a konyhai felhasználhatóságuk. Ehetjük magában melegen, kompótként, áttörve lekvár helyett, sütemény vagy húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, vagy müzlikbe és salátákba keverve.
- Használhatjuk koktélok, limonádék, italok és ételek díszítéseként egyaránt
Vélemények
Még nincs vélemény.